Kruche ciasteczka maszynkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Masz w domu maszynkę do mięsa? A czy wiesz, że z jej pomocą możesz przygotować pyszne kruche ciasteczka? Jedyne czego potrzebujesz to specjalna końcówka dzięki, której uzyskasz specyficzne kształty przypominające niektóre z ciastek jakie można kupić w sklepie.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
    100g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 żółtka
    4 łyżeczki śmietany
    300g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciasteczka maszynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą miksera i końcówek w kształcie haków połączysz wszystkie składniki. Na początku rozmiksuj miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Na koniec wsyp mąkę i miksuj aż ciasto zacznie się lepić. Odstaw mikser i szybko wyrób ciasto dłońmi, uformuj kulę i włóż do lodówki na 2 godziny.

    Przygotuj maszynkę do mięsa. Potrzebujesz tylko ślimaka do mielenia oraz plastikową część w kształcie znaczka mercedesa.
    Na to nakładasz końcówkę do formowania ciastek i przykręcasz. Masz do wyboru kilka różnych kształtów, możesz je zmieniać w trakcie pracy.

    Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki takiej wielkości aby zmieściły się do komory maszynki. Uruchom urządzenie i wrzucaj kawałki ciasta pomagając sobie popychaczem. Z drugiej strony ułóż rękę w taki sposób aby uformowane ciastka układały się na niej jak na taśmie produkcyjnej. Kiedy otrzymasz kształt o pożądanej przez Ciebie długości, odetnij go nożem i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka upiecz w 180°C przez 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować