Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! Zawsze robię podwójna porcje bo znikają zanim pojawia się goście.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
    pół szklanki zmielonych płatków owsianych
    130g masła
    3 żółtka
    pół szklanki cukru pudru
    miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy
    tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach C prze około 15 minut.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Gotowe ciasteczka polewamy czekoladą i zostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować