Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i wprost rozpływają się w ustach! Piekłam je niejednokrotnie i za każdym razem znikały w ekspresowym tempie. Ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, czy bakalii. Jednak dla mnie najbardziej smakuje poniższa wersja. Uwielbiam tą cukrową skorupkę!

  • 25 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (około 24 sztuk)
    1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta soli
    100g miękkiego masła
    2 jajka
    2/3 szklanki cukru
    Dodatkowo:
    cukier do obtaczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą.
    Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem.
    Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też przepis na kruche ciasteczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować