Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną

1 (1 ocen)

  • 45 min

Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym smakiem. Cudownie też pachną... Dodatek marmolady to doskonałe połączenie, które nadaje słodkości, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie.

  • 45 min

Składniki:

  • (około 30 sztuk)
    Ciasto:
    100g masła
    1 jajko
    1,5 szklanki (*) mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada)
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    4 łyżki cukru pudru (płaskie)
    1 łyżka śmietany (gęstej; płaska)
    Dodatkowo:
    marmolada różana (może być dowolny smak)
    Opcjonalnie:
    cukier puder lub lukier do ozdoby
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mwc9s9 1. Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę.
    Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
  • image-0f2fayl 2. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować niezbyt gruby wałek.
  • image-1ctpgx1 3. Każdy wałeczek delikatnie spłaszczyć i za pomocą palca (najmniejszego) - na środku (wzdłuż) należy zrobić wgłębienie w kształcie rowka.
    (Można posłużyć się też jakimś narzędziem o grubości ołówka.)
  • image-16v6lhf 4. Rowek wypełnić marmoladą.
  • image-09lrj64 5. Całość pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka nie urosną.)
  • image-1mtsi2l 6. Ciasteczka piec około 15-18 minut w 180 stopniach.
    (Powinny być odrobinkę rumiane.)
  • 7. Po ostudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem lub boki - ozdobić lukrem.

Porady

(*) Pojemność szklanki = 200 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować