Kruche ciasteczka kokosowe

0 (0 ocen)

Kruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci.

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
    100 g wiórków kokosowych
    100 g cukru pudru
    50 g drobnego cukru
    10 g cukru waniliowego
    200 g masła lub margaryny
    2 żółtka
    4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
    Marmolada wieloowocowa do przełożenia

Kruche ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy