Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób

Pewnego razu postanowiłam upiec ciastka, które nie będą zawierały jajek, nabiału, mąki, ani cukru! Chciałam również, aby były delikatne i jednocześnie przyjemnie kruche, lekko chrupiące... Przyznam, że wyszły mi doskonale i od tamtej robiłam je mnóstwo razy. Są naprawdę rewelacyjne w smaku oraz kusząco pachną. Zazwyczaj zwiększam ilość składników, ponieważ ciasteczka świetnie się przechowują.

  • 25 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 11 sztuk)
    200g masła orzechowego
    1 banan (najlepiej jak najbardziej dojrzały, średni)
    50g kaszy manny
    Opcjonalnie:
    1 łyżka miodu (*)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana należy rozdusić za pomocą widelca i następnie dokładnie połączyć z masłem orzechowym oraz kaszą manną.
    Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Ostudzić.

Porady

(*) Jeśli użyjecie dojrzałego banana to miód jest zbędny, chyba że lubicie bardziej słodsze wypieki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować