Kruche ciasteczka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy żółtka i zagarniamy wszystko nożem, gdy zrobią się kluski wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 10-15 min.
2.Ciasto rozwałkować i posypać mąką. Foremkami wycinać ciasteczka, naparstkiem robiąc dziurkę w co drugim ciastku i układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Piec na złoty kolor ok. 15 min.
3.Wystudzone ciastka przełożyć marmoladą, sklejając ciastko pełne z tym z dziurką. Następnie dziurkę również napełnić marmoladą i posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasteczka z dziurkami można przed pieczeniem posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Wówczas nie posypujemy ich cukrem pudrem.
Komentarze