Kruche ciasteczka

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.

Od dawna szukałam i testowałam wiele przepisów na kruche ciasteczka. Ten przepis dostałam od kuzynki z kieleckiego. I to było to. Super prosty przepis. Ciasteczka są rewelacyjnie kruche.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg maki
    1,5 margaryny
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrawanie ciastek 1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru. Rozpuszczone droźdze wlać do mąki. Dodać margarynę. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Po schodzeniu wyrobić ciasto jeszcze raz. Rozwałkować.
    Wykrawać ciastka dość grube (cienkie łamią się po upieczeniu). Piec w temperaturze 200 C około 10 min.
  • baranki wielkanocne 2. 1 wersja: z lukrem i gotową posypką.
    Można ciastka po upieczeniu polukrować i posypać gotową posypką lub uprażonym sezamem.
    przepis na lukier
    0,5 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny.
  • ciastka ze słonecznikiem w karmelu 3. 2 wersja: ciastka z karmelem
    Wykrawać ciasteczka w różnych kształtach. Piec w temperaturze 200 C około 10 min.
    Upieczone ciasteczka posmarować karmelem bakaliowym.
    Karmel bakaliowy
    25 dag cukru pudru
    1 łyżka miodu prawdziwego
    200ml śmietanki 30 %
    15 dag bakalii (to czym dysponujemy: migdały, słonecznik, sezam, orzeszki ziemnie nie solone, dynia)
    W rondelku zagotować śmietankę. W drugim rondelku zagrzać cukier puder z miodem na wolnym ogniu (nie mieszać) (około 20min) Kiedy masa nabierze złocistej barwy karmelu zdjąć z ognia i wlać ją powoli do gotującej się śmietanki. Będzie kipiało. Wymieszać, dodać bakalie. Mieszając doprowadzić karmel do takiej gęstości aby zastygł na ciastku. Gorący karmel z bakaliami wyłożyć łyżeczką na ciastka. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 4. 3 wersja: ciastka z masą mleczną
    Upiec okrągłe ciasteczka i przełożyć je masą z mleka w proszku.
    Masa z mleka w proszku (niebieskiego)
    1 margaryna lub masło
    20 dag cukru pudru
    1/2 olejku arakowego
    25 dag (pół paczki) mleka w proszku
    Wszystkie składniki dobrze wyrobić . Pod wpływem ciepła rąk masa zrobi się elastyczna. Formować małe wałki i pociąć je na porcje. Ciastko posmarować bardzo lekko wodą na, to położyć masę mleczną, docisnąć drugim ciastkiem posmarowanym wodą. Przełożone ciastka ozdobić gotową polewą czekoladową.
  • 5. Życzę udanych wypieków

Porady

Można wykorzystać ten przepis na upieczenie kruchych ciasteczek w wersji wielkanocnej (baranki, kurczaczki..) Można też z tego ciasta zrobić super kruchutkie rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować