Kruche ciasteczka

5 (141 ocen)

Są to najprostsze ciastka, bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Długo zachowują świeżość. I co najważniejsze-ZAWSZE SIĘ UDAJĄ!!

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 kg mąki,
    - 2 margaryny mleczne,
    - 6 żółtek,
    - Około 2 szklanki śmietany,

    - Marmolada do nadziewania.
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną, dokładamy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego grzebyki, rogaliki, kwiatuszki. Na co kto ma ochotę. Pieczemy w 180°C do zrumienienia.

    Grzebyki:
    Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na całej długości dłuższego boku nakładamy marmoladę i zwijamy w rulon. Sklejamy boki. Nożem tniemy rulon na odcinki około 5 cm. nacinamy je delikatnie z jednej strony i lekko zawijamy.

    Kwiatuszki:
    Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła od literatki lub szklanki. Brzegi koła nacinamy w 5 miejscach i zawijamy do środka ciasto, by powstały płatki. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy.

    Rogaliki.
    Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować