Kruche bułeczki

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis na bułeczki przeczytałam w pewnej książce ale postanowiłam zrobić je w troszkę inny sposób. Bułeczki wyszły wyśmienite.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Bejca:
    1 jajo
    Kruszonka:
    50 g mąki
    10 g masła
    3 łyżek cukru
    1 żółtko
    Ciasto:
    400 g mąki
    15 g drożdży(świeżych)
    50 g masła
    40 g cukru
    120 ml ciepłego mleka
    1 jajo
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonka 1. Z składników na kruszkę ugniatamy ciasto wkładamy w foli do zamrażalnika.
    Przygotowujemy zaczyn: drożdże, trochę cukru i 3 łyżki mleka rozmieszamy.odstawiamy na 15 min.
  • jaja z cukrem 2. Ubijamy jaja z resztą cukru.
  • Łączyny składniki 3. Łączymy składniki ciasta: mąkę, zaczyn drożdżowy, resztę mleka, roztopione masło, sól, pianę z jaj. Ugniatamy przez 10 min formujemy kule przykrywamy ściereczką odkładamy na 60 minut.
  • Formujemy bułeczki 4. Po tym czasie wyrabiamy krótko i formujemy kuleczki. Układamy na blaszce w dużych odstępach i znów odkładamy przykryte pergaminem kuleczki na 60 min do wyrośnięcia.
    Rozmieszowujemy jajko z mlekiem smarujemy wyrośnięte kulki i posypujemy startą kruszonką.
    Wstawiamy do piekarnika na 25 min do temperatury 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować