Kruche bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z składników na kruszkę ugniatamy ciasto wkładamy w foli do zamrażalnika.
Przygotowujemy zaczyn: drożdże, trochę cukru i 3 łyżki mleka rozmieszamy.odstawiamy na 15 min.
2.Ubijamy jaja z resztą cukru.
3.Łączymy składniki ciasta: mąkę, zaczyn drożdżowy, resztę mleka, roztopione masło, sól, pianę z jaj. Ugniatamy przez 10 min formujemy kule przykrywamy ściereczką odkładamy na 60 minut.
4.Po tym czasie wyrabiamy krótko i formujemy kuleczki. Układamy na blaszce w dużych odstępach i znów odkładamy przykryte pergaminem kuleczki na 60 min do wyrośnięcia.
Rozmieszowujemy jajko z mlekiem smarujemy wyrośnięte kulki i posypujemy startą kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika na 25 min do temperatury 180 stopni.
Komentarze