Biała Pavlova

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

idealna na lato, w sezonie świeżych owoców.

  • 5 godz.

Składniki:

  • na bezę:
    *6 dobrze schłodzonych białek,
    *szczyptę soli,
    *300 g cukru kryształu drobnego,
    *1 łyżeczka octu ,
    *1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Do przybrania:
    *Śmietana kremówka 30-36% schłodzona
    * 1/2 szklanki cukru pudru
    *250g serka mascarpone
    *łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka wyłuskane z połowy laski waniliowej
    *Dowolne owoce: figi, mango, truskawki, maliny, poziomki, czarne jagody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biała pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij płaską blaszkę z piekarnika, połóżna niej pergamin i odrysuj koło o średnicy 24 cm. Schłodzone białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier, młymi porcjami za każdym razem dokładnie ubijając aż się rozpuści . Masa powiększy swoją objętość, stanie się sztywna. Na sam koniec dodaj - ciągle ubijając ocet i mąkę. Teraz masę bezową wyłóż łyżką na przygotowany pergamin. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w 180 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna piec się około 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę do wyschnięcia przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. KREM
    Mascarpone rozmieszaj z dwiema łyżkami cukru pudru. Ubij kremówkę na sztywno z ziarenkami wanilii lub ekstraktem i dodaj również 2 łyżki cukru pudru. Delikatnie dodawaj po łyżce ubitej śmietany do serka mascarpone i mieszaj ostrożnie. Wyłóż krem na bezę i nałóż świeże owoce na krem.

Porady

białka ubijaj w metalowej misce, dokładnie umytej i osuszonej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować