Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone

  • wyświetlono: 1356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

kruche babeczki, z budyniem kokosowym, serkiem mascarpone, truskawkami i bitą śmietaną

moje zdjecie
  • 90min

Składniki


KRUCHE CIASTO:
ok 500g mąki + do podsypania
2 jajka
2/3 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru

BUDYŃ KOKOSOWY:
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
2,5 łyżki kakao
1/3 margaryny
450ml mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórek kokosowych

MASA MASCARPONE 1:
250g serka mascarpone
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
0,2 kg truskawek

MASA MASCARPONE 2:
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
0,2 kg truskawek

BITA ŚMIETANA:
330g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

DEKORACJA:
0,1kg truskawek
posypka czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone

  • babeczki21. KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Foremki do babeczek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, szklanką wycinamy koła, wkładamy w "otwory" na blasze. Palcami dociskamy dookoła i przygniatamy dno. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180stopni. (U mnie 2x 12 babeczek w formie do mufinek i 2x 6 babeczek w foremkach metalowych).
  • babeczki32. BUDYŃ KOKOSOWY: Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy wiórka, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 450ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia.
  • masa13. MASA MASCARPONE 1: Żółtka z pudrem ucieramy nad "ogniem" na gładką, gęstą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy.
  • babeczki44. MASA MASCARPONE 2: Serek miksujemy z pudrem, truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy. Obie masy serowe wkładamy do lodówki na około pół godziny.
    BITA ŚMIETANA: Śmietankę miksujemy na wysokich obrotach na bardzo gęstą. Dodajemy puder i znów miksujemy.
  • 5. WYKONANIE: Na gotowe kruche babeczki nakładamy po czubatej łyżeczce masy budyniowej. Następnie na połowę - masę z mascarpone, a na drugą - masę z mascarpone i żółtkami. Bitą śmietanę wyciskamy rękawem cukierniczym - dookoła (w środku ma zostać trochę miejsca).
    Truskawki kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy je na śmietanowej górze. Wszystko posypujemy czekoladą. Babeczki wkładamy do lodówki.

Porady

Moje uwagi: bardziej smakowała mi masa mascarpone z żółtkami - dlatego fanom tej właśnie masy, proponuję tylko wersję z tym kremem - z podwójnej porcji!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTruskawkibabeczkimascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

kruche babeczki

Dodane przez: agarybak76

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Smaczne, nie za słodkie babeczki,...

image-29mrpdo

Dodane przez: monika016

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany...

Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami

Kruchutkie babeczki z czekoladą...

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Dodane przez: joanna30

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Fantastyczna, delikatna beza z...

Deser z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: edytaha

Deser z mascarpone i truskawkami

Szybki deser na leniwe niedzielne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE