Kruche babeczki z sałatką Waldorf

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przedstawiam kolejny przepis na kruche babeczki, tym razem z moją wersją popularnej sałatki Waldorf.

Składniki:

  • Kruche babeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250g margaryny
    3 żółtka
    1 łyżeczka soli

    Sałatka:
    3 garście czerwonych winogron
    1/2 szklanki płatków migdałów
    1 filet z kurczaka
    1/2 pęczka natki pietruszki
    5 łyżek soku z cytryny
    2-3 łyżki majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche babeczki z sałatką waldorf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
  • 2. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki. Winogrona kroimy na pół, natkę siekamy.
  • 3. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Gotową sałatką napełniamy babeczki. Posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować