Bardzo kruche ciasto w postaci babeczek z nadzieniem śliwkowym oraz słodką masą krówkową.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 35 sztuk:
50 dag mąki tortowej + do podsypania
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
20 dag masła
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
½ l powideł śliwkowych
½ puszki masy krówkowej
Sól do smaku
Cukier puder do posypania babeczek
Foremki do babeczek
Kruche babeczki z powidłami i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier,masło, sól do smaku, śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekać składniki. Potem szaybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić. Stolnicę podsypać mąką, przenieść ciasto, rozwałkować na płat o grubości około 3-4 mm. Foremką wycinać kólka, wylepić foremki. Na dno wyłożyć powidła śliwkowe do ½ wysokości foremki oraz 1 płaską łyzeczkę masy krówkowej. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 20 minut na rumiany kolor. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Porady
1. powidła i masę krówkową dobrze jest podgrzać, lepiej wypełnia się babeczki.
Komentarze