Kruche babeczki z powidłami i masą krówkową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche ciasto w postaci babeczek z nadzieniem śliwkowym oraz słodką masą krówkową.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 35 sztuk:
    50 dag mąki tortowej + do podsypania
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    20 dag masła
    ½ szklanki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    ½ l powideł śliwkowych
    ½ puszki masy krówkowej
    Sól do smaku
    Cukier puder do posypania babeczek
    Foremki do babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Powidła Powidła śliwkowe

Kruche babeczki z powidłami i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier,masło, sól do smaku, śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekać składniki. Potem szaybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić. Stolnicę podsypać mąką, przenieść ciasto, rozwałkować na płat o grubości około 3-4 mm. Foremką wycinać kólka, wylepić foremki. Na dno wyłożyć powidła śliwkowe do ½ wysokości foremki oraz 1 płaską łyzeczkę masy krówkowej. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 20 minut na rumiany kolor. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

1. powidła i masę krówkową dobrze jest podgrzać, lepiej wypełnia się babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować