Kruche babeczki z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Same korpusy do tartaletek można upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Zamiast mlecznej czekolady można użyć gorzkiej lub białej. Mus po schłodzeniu w lodówce zrobi się sztywniejszy, bo na początku jest dość delikatny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO KRUCHE:
    • 200g mąki pszennej,
    • 130g zimnego masła,
    • 65g cukru pudu,
    • 3 żółtka,
    • MUS CZEKOLADOWY:
    • 150g śmietany kremówki,
    • 125g serka mascarpone,
    • 75g mlecznej czekolady,
    • DODATKOWO:
    • Masło do wysmarowania foremek,
    • 20 jeżyn,
    • Listki mięty,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. CIASTO: Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki na tartaletki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką placki i wylepiamy nimi foremki. Foremki wypełnione ciastem schładzamy jeszcze w lodówce przez kilkanaście minut. Ciasto w foremkach nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika na około 12-15 minut aż się zarumienią.
    Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy i odstawiamy na kratce do wystudzenia. Należy uważać, aby się nie pokruszyły.
  • 2 2. MUS CZEKOLADOWY: Zimną śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w misce nad gotującą się (na wolnym ogniu) wodą i rozpuszczamy na parze. Miska nie powinna dotykać wody. Czekoladę możemy też rozpuścić w kuchni mikrofalowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce masy śmietanowej i szybko mieszamy mikserem (lub łyżką). Należy to robić bardzo szybko, żeby czekolada nie stwardniała. Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Wyciskamy mus na wystudzone tartaletki. Na musie czekoladowym układamy jeżyny i listki mięty. Tartaletki odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować