Kruche babeczki z musem czekoladowym

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Same korpusy do tartaletek można upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Zamiast mlecznej czekolady można użyć gorzkiej lub białej. Mus po schłodzeniu w lodówce zrobi się sztywniejszy, bo na początku jest dość delikatny.

Cukiereczek
  • 20 porcje
  • 120min

Składniki

• CIASTO KRUCHE:
• 200g mąki pszennej,
• 130g zimnego masła,
• 65g cukru pudu,
• 3 żółtka,
• MUS CZEKOLADOWY:
• 150g śmietany kremówki,
• 125g serka mascarpone,
• 75g mlecznej czekolady,
• DODATKOWO:
• Masło do wysmarowania foremek,
• 20 jeżyn,
• Listki mięty,

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z musem czekoladowym

  • 11. CIASTO: Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki na tartaletki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką placki i wylepiamy nimi foremki. Foremki wypełnione ciastem schładzamy jeszcze w lodówce przez kilkanaście minut. Ciasto w foremkach nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika na około 12-15 minut aż się zarumienią.
    Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy i odstawiamy na kratce do wystudzenia. Należy uważać, aby się nie pokruszyły.
  • 22. MUS CZEKOLADOWY: Zimną śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w misce nad gotującą się (na wolnym ogniu) wodą i rozpuszczamy na parze. Miska nie powinna dotykać wody. Czekoladę możemy też rozpuścić w kuchni mikrofalowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce masy śmietanowej i szybko mieszamy mikserem (lub łyżką). Należy to robić bardzo szybko, żeby czekolada nie stwardniała. Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Wyciskamy mus na wystudzone tartaletki. Na musie czekoladowym układamy jeżyny i listki mięty. Tartaletki odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladababeczkiśmietanamascarponejesieńkruche babeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki z truskawkami i kremem budyniowym

Dodane przez: Słodki Blog

Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś...

Kruche babeczki truskawkowe

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Kruche babeczki z budyniowym truskawkowym...

Babeczki z budyniem truskawkowym...

Kruche ciasteczka z musem jabłkowym

Dodane przez: zima1982

Kruche ciasteczka z musem jabłkowym

Bardzo szybkie, smaczne i ślicznie...

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Dodane przez: Di bloguje

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Kruche babeczki nadziane pyszną...

Babeczki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babeczki czekoladowe

Mocno czekoladowe babeczki w sam...

Kruche babeczki z gruszką i orzechem włoskim

Dodane przez: joanna1974

Kruche babeczki z gruszką i orzechem włoskim

przepyszne babeczki, delikatnie...