Kruche babeczki z melonem i galaretką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Egzotyczne owoce to świetny składnik nadający nowy smak tradycyjnym deserom.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    2 szklanki mąki pszennej
    ¾ kostki margaryny
    3 żółtka
    Łyżka gęstej śmietany
    Pół szklanki cukru pudru
    Składniki masy:
    Kostka masła
    5 żółtek
    Pół szklanki cukru
    2 łyżki spirytusu
    Ponadto:
    Dżem brzoskwiniowy
    Galaretka cytrynowa
    ½ słodkiego żółtego melona

Kruche babeczki z melonem i galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki ciasta połącz ze sobą i dokładnie zagnieć. Ciastem wyłóż foremki do babeczek. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
    2. Przygotuj masę. Żółtka ubij na parzę z cukrem, aż masa zgęstnieje (żółtka ubijaj w metalowym naczyniu pod którym jest garnek z gorącą wodą) . masło utrzyj dodając porcje wystudzonej masy żółtkowej i spirytus.
    3. Melona pokrój na drobne kawałki. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego stężenia. Następnie pokrój galaretkę w drobną kostkę.
    4. Na dno babeczek wyłóż niewielką porcje brzoskwiniowego i masy żółtkowej ( po około łyżce dżemu i masy). Potem wyłóż naprzemiennie kawałki galaretki cytrynowej i melona. Babeczki schłodź w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy