Kruche babeczki z melonem i galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki ciasta połącz ze sobą i dokładnie zagnieć. Ciastem wyłóż foremki do babeczek. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
2. Przygotuj masę. Żółtka ubij na parzę z cukrem, aż masa zgęstnieje (żółtka ubijaj w metalowym naczyniu pod którym jest garnek z gorącą wodą) . masło utrzyj dodając porcje wystudzonej masy żółtkowej i spirytus.
3. Melona pokrój na drobne kawałki. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego stężenia. Następnie pokrój galaretkę w drobną kostkę.
4. Na dno babeczek wyłóż niewielką porcje brzoskwiniowego i masy żółtkowej ( po około łyżce dżemu i masy). Potem wyłóż naprzemiennie kawałki galaretki cytrynowej i melona. Babeczki schłodź w lodówce.
Komentarze