Kruche babeczki z masą serowo borówkową

0 (0 ocen)

Delikatne, kruche babeczki z orzeźwiającą masą serowo borówkową i kleksem bitej śmietany. Idealne babeczki na letnie upały.

Składniki:


  • Ciasto kruche
    1,5 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    200 g zimnego masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    Masa serowo-borówkowa
    400 g borówki amerykańskiej
    350 serka z wiaderka
    150 g jogurtu naturalnego (gęsty)
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szt żelatyna fix-deserowa
    Bita śmietana
    200 ml kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z masą serowo borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić masą serowo borówkową i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki na każdej babeczce zrobić kleks z bitej śmietany. Masa serowo borówkowa Borówki z sokiem cytryny i cukrem pudrem zmiksować na mus. Serek z jogurtem naturalnym rozmieszać trzepaczką na gładką masę.Dodać sos borówkowy i wymieszać. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu wlać do masy serowo borówkowej i wymieszać. Masę włożyć do lodówki jak zacznie tężeć napełnić kruche babeczki i pozostawić do stężenia masy. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować