KRUCHE BABECZKI Z MASĄ KARPATKOWĄ I GALARETKĄ

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

TE BABECZKI SĄ WPROST NIESAMOWITE.ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    300g maki
    200g zimnego masła
    100 cukru pudru
    2 zółtka
    szczypta soli
    Masa karpatkowa:
    1 litr mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 paczki cukru waniliowego
    0,5 kostki maragryny
    Dodatkowo 2 zastygniete galaretki do dekoracji babeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z masą karpatkową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagnieśc ciasto z mąki,masła,cukru pudru,żóltek i soli. Włożyć do lodówki na ok.30 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.Na stolnicę położyć kawałek folii spożywczej,a na to porcję ciasta i przykryć drugim kawałkiem folii.Wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka o średnicy nieco większej od foremek na babeczki.Foremki smarujemy roztopionym masłem i wyklejamy ciastem.Piec ok.10-12 minut w temp.200 stopni.
  • 2. Masa karpatkowa:
    Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i cukier waniliowy wymieszać razem. Z mleka odlać około pół szklanki a resztę zagotować. W odlanym mleku rozmieszać przygotowaną mieszanke z mąki i cukru i ugotować budyń.
    Utrzeć maragrynę i dodawać po łyżce zimnego budyniu powoli dalej ucierając.
  • 3. Przygotowaną masą napełniać zimne babeczki.Pozsypać je pokrojoną w kosteczkę galaretką.Smacznego:)

Porady

Babeczki można nadziewać dżemEM różnego rodzaju kremamai masami serowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować