Kruche babeczki z masą karpatkową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zagnieśc ciasto z mąki,masła,cukru pudru,żóltek i soli. Włożyć do lodówki na ok.30 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.Na stolnicę położyć kawałek folii spożywczej,a na to porcję ciasta i przykryć drugim kawałkiem folii.Wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka o średnicy nieco większej od foremek na babeczki.Foremki smarujemy roztopionym masłem i wyklejamy ciastem.Piec ok.10-12 minut w temp.200 stopni.
2.Masa karpatkowa:
Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i cukier waniliowy wymieszać razem. Z mleka odlać około pół szklanki a resztę zagotować. W odlanym mleku rozmieszać przygotowaną mieszanke z mąki i cukru i ugotować budyń.
Utrzeć maragrynę i dodawać po łyżce zimnego budyniu powoli dalej ucierając.
3.Przygotowaną masą napełniać zimne babeczki.Pozsypać je pokrojoną w kosteczkę galaretką.Smacznego:)
Porady
Babeczki można nadziewać dżemEM różnego rodzaju kremamai masami serowymi.
Komentarze