Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego i kremówki

  • wyświetlono: 130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babeczki są pyszne i zawsze się udają. Przepis na spody jest niezawodny!

DSC_3803k
  • 30 porcje
  • 300min

Składniki

(około 30 małych babeczek)
Babeczki:
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
Krem:
200g śmietanki 30-36%
200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku)
2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego i kremówki

  • 1. Upiec korpusy do babeczek.
    Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
    Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
    W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
    Całość szybko zagnieść.
    Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
    (Można użyć szklanki.)
    Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
    (Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
    Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
    Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
    Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
    (Powinny być rumiane.)
    Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
    Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem pudrem należy ubić na sztywno.
    Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać serek waniliowy.
    Powstały krem powinien być gęsty, ale po schłodzeniu nabierze większej stabilności.
    Babeczki.
    Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować według uznania.

Porady

Szklanka użyta w moich przepisach zawsze posiada 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babeczkikruche babeczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche babeczki z budyniem

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem to moje...

Kruche babeczki z kremem śmietanowo-truskawkowym i bezikami

Dodane przez: mniamam

Kruche babeczki z kremem śmietanowo-truskawkowym...

Kruche babeczki są odpowiednie...

Kruche babeczki z malinami i bezą

Dodane przez: rzelkazag

Kruche babeczki z malinami i bezą włoską

Wyglądają i smakują fantastycznie!

Kruche babeczki z gruszką i orzechem włoskim

Dodane przez: joanna1974

Kruche babeczki z gruszką i orzechem włoskim

przepyszne babeczki, delikatnie...

Babeczki z kremem budyniowym i borówkami

Dodane przez: czarrna

Babeczki z kremem budyniowym i borówkami

Na weekend przygotujcie kruche...

Babeczki z kremem i owocami

Dodane przez: Bo-Bożena

Babeczki z kremem i owocami

Pyszne , kolorowe babeczki z kremem...