REKLAMA

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

wyświetlono: 3001 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami sezonowymi smakują i wyglądają bajecznie! Maślane, kruche ciasto i delikatny krem na bazie czekolady.. Mniam.. ciężko się im oprzeć!

opublikowany: 21.08.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦240 g mąki tortowej
    ◦165 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki cukru
    ◦6-7 łyżek lodowatej wody

    Składniki na nadzienie:
    ◦300 g białej czekolady
    ◦1 łyżeczka masła
    ◦150 ml śmietanki kremowej 30%
    ◦400 g owoców deserowych (jeżyn, borówek, malin)


Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Do foremek z ciastem wysypujemy groch i podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek.

    Przygotowanie kremu:
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Lekko przestudzoną masą wypełniamy babeczki, dekorujemy owocami i na minimum 1 godzinę chowamy do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lucyna19 lucyna19

Kruche babeczki z owocami i kremem

Smaczny deser, doskonały na przyjęcia.

kategoria: Desery babeczki kruche babeczki babeczki krem krem budyniowy opublikowany: 15.04.2015 | wyświetlono: 1401 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Kruche babeczki z kremem i owocami

Kruche babeczki z kremem z dodatkiem białej czekolady i sezonowymi owocami.

kategoria: kruche ciasto Desery babeczki babeczki opublikowany: 16.05.2015 | wyświetlono: 1838 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE