Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

  • wyświetlono: 2845 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami sezonowymi smakują i wyglądają bajecznie! Maślane, kruche ciasto i delikatny krem na bazie czekolady.. Mniam.. ciężko się im oprzeć!

Kuchnia Marty
  • 140min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦240 g mąki tortowej
◦165 g masła
◦½ łyżeczki soli
◦2 łyżeczki cukru
◦6-7 łyżek lodowatej wody

Składniki na nadzienie:
◦300 g białej czekolady
◦1 łyżeczka masła
◦150 ml śmietanki kremowej 30%
◦400 g owoców deserowych (jeżyn, borówek, malin)


Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Do foremek z ciastem wysypujemy groch i podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek.

    Przygotowanie kremu:
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Lekko przestudzoną masą wypełniamy babeczki, dekorujemy owocami i na minimum 1 godzinę chowamy do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibabeczkikruche babeczkibabeczki z kremembabeczki z kremem z białej czekoladybabeczki z kremem i owocamiKruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Komentarze

Podobne przepisy

EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ...

Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny,...

babeczki

Dodane przez: AnnaKoziel

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami

Kruche, lekkie, delikatne i słodkie....

Kruche babeczki z serem białym

Dodane przez: anaid123

Kruche babeczki z serem białym

Wspaniałe w smaku, proste w wykonaniu....

image-23dvnw3

Dodane przez: natalia2004

kruche cytrynowe babeczki z malinami i białą...

Pyszne babeczki dla wielbicieli...

babeczki z owocami

Dodane przez: Little-Rosette

kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Babeczki bardzo łatwe i szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE