Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To idealny deser na dobre rozpoczęcie wakacji. Podane proporcje pozwolą na przygotowanie około 30 babeczek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 400 g mąki
    - 150 g cukru pudru
    - 250 g zimnego masła
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki śmietany

    Krem:
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 30g cukru waniliowego
    - 5 łyżek mąki
    - odrobina wody
    - ¾ kostki masła
    - 1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Krem

Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ścieramy na tarce i łączymy z mąką oraz cukrem. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm i wycinamy metalowymi foremkami. Następnie foremki wysmarowujemy masłem i wyklejamy ciastem. Układamy na blasze, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200°C przez ok. 10-15 min tak, aby brzegi lekko się zarumieniły, ale nie spaliły.
  • 2. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Całość gotujemy przez chwilę aż zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z żółtkiem, dodając po łyżce wystudzonej masy i powoli łączymy składniki.
  • 3. Babeczki napełniamy kremem i dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować