Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ścieramy na tarce i łączymy z mąką oraz cukrem. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm i wycinamy metalowymi foremkami. Następnie foremki wysmarowujemy masłem i wyklejamy ciastem. Układamy na blasze, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200°C przez ok. 10-15 min tak, aby brzegi lekko się zarumieniły, ale nie spaliły.
2.Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Całość gotujemy przez chwilę aż zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z żółtkiem, dodając po łyżce wystudzonej masy i powoli łączymy składniki.
3.Babeczki napełniamy kremem i dekorujemy owocami.
Komentarze