Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą. Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (około 30 małych babeczek)
    Babeczki:
    1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
    1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
    1 szczypta soli
    120g masła
    2 żółtka
    Ponadto:
    masło do wysmarowania foremek
    Krem:
    350g waniliowego serka homogenizowanego
    100g masła
    3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    odrobina startej skórki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec korpusy do babeczek.
    Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
    Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
    W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
    Całość szybko zagnieść.
    Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
    (Można użyć szklanki.)
    Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
    (Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
    Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
    Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
    Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
    (Powinny być rumiane.)
    Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
    Przygotować krem.
    Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem.
    Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
    Babeczki.
    Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować