Kruche babeczki z kremem śmietanowo-truskawkowym i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z przesianej mąki, cukru, żółtek jaj i zimnego masła zagnieść ciasto. Najlepiej wszystkie składniki przesiekać nożem, a później szybko zagnieść. Odłożyć ciasto na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować beziki.
2.Beziki:
Z pozostałych białek ubić pianę (dodać odrobinę soli). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Przy użyciu rękawa cukierniczego formować małe beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Beziki piec w temperaturze 130-140 stopni najlepiej z termoobiegiem ok. 60 minut.
3.Schłodzonym kruchym ciastem wylepić foremki do babeczek i widelcem nakłuć spód każdej. Przed pieczeniem włożyć je jeszcze na chwilę do lodówki. Piec w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut.
4.Rozmrożone lub świeże truskawki rozgnieść blenderem. Rozpuścić galaretki truskawkowe w niewielkiej ilości wrzątku i dodać do truskawek. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i fiksem do bitej śmietany. Dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać połowę musu truskawkowego i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Tak powstały krem schłodzić w lodówce przed napełnieniem babeczek.
5.Spody babeczek napełnić gęstniejącym musem truskawkowym i przy pomocy rękawa cukierniczego kremem z bitej śmietany i truskawek. Na wierzchu ułożyć beziki.
Komentarze