Kruche babeczki z kremem śmietanowo-truskawkowym i bezikami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche babeczki są odpowiednie na każdą okazję. Cieszą oko i podniebienie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche spody:
    - 300 g mąki tortowej
    - 100 g mąki krupczatki
    - 250 g masła
    - ok. 150 g drobnego cukru
    - 1/2 małego opakowania cukru wanilinowego
    - 3 żółtka jaj
    - szczypta soli

    Krem truskawkowy:
    - 400 ml śmietany kremówki
    - 250 g serka mascarpone
    - świeże lub mrożone truskawki
    - cukier puder do smaku
    - 2 galaretki truskawkowe
    - fix do bitej śmietany

    Beziki:
    - 3 białka jaj
    - 150 g drobnego cukru
    - 1 łyżka cukru wanilinowego
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Ciastka Bezy

Kruche babeczki z kremem śmietanowo-truskawkowym i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przesianej mąki, cukru, żółtek jaj i zimnego masła zagnieść ciasto. Najlepiej wszystkie składniki przesiekać nożem, a później szybko zagnieść. Odłożyć ciasto na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować beziki.
  • 2. Beziki:
    Z pozostałych białek ubić pianę (dodać odrobinę soli). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Przy użyciu rękawa cukierniczego formować małe beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Beziki piec w temperaturze 130-140 stopni najlepiej z termoobiegiem ok. 60 minut.
  • 3. Schłodzonym kruchym ciastem wylepić foremki do babeczek i widelcem nakłuć spód każdej. Przed pieczeniem włożyć je jeszcze na chwilę do lodówki. Piec w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut.
  • 4. Rozmrożone lub świeże truskawki rozgnieść blenderem. Rozpuścić galaretki truskawkowe w niewielkiej ilości wrzątku i dodać do truskawek. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i fiksem do bitej śmietany. Dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać połowę musu truskawkowego i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Tak powstały krem schłodzić w lodówce przed napełnieniem babeczek.
  • 5. Spody babeczek napełnić gęstniejącym musem truskawkowym i przy pomocy rękawa cukierniczego kremem z bitej śmietany i truskawek. Na wierzchu ułożyć beziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Beziki Serek Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować