Kruche babeczki z kremem ganache

0 (0 ocen)

  • 40 min

to, że każdy lubi czekoladę to wiem ale w tych babeczkach można sie zakochać. Kruche babeczki z aksamitnym kremem z czekolady i śmietanki - polecam.

  • 40 min

Składniki:



  • Kruche babeczki:

    masło 100 gram
    żółtko jaja 2 sztuki
    mąka 1,5 szklanki
    lodowata woda 2 łyżki

    krem ganache :


    czekolada mleczna lub gorzka 200 gram
    masło 1 łyżka
    śmietanka kremówka 150 ml.

    Dodatkowo:

    maliny świeże lub mrożone
    listki mięty do dekoracji

Kruche babeczki z kremem ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruche babeczki :
    Masło posiekać z mąką dodać żółtka oraz lodowatą wodę, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce
    Foremki wylepiać ciastem, piec 10 -12 minut w 200 stopniach.
  • 2. Krem: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (ja użyłam mlecznej), dolać ciepłą śmietankę (wcześniej podgrzaną) mieszać do połączenia się składników, dodać masło, ponownie wymieszać, schłodzić

  • 3. Wystudzone babeczki napełnić zimnym kremem, udekorować malinami i listkiem mięty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy