Kruche babeczki z kremem cytrynowym

4.5 (162 ocen)

Babeczki cieszą się dużym powodzeniem - zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Są pyszne, niedrogie i ładnie się prezentują.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dkg mąki
    20 dkg cukru pudru
    30 dkg margaryny (miękkiej)
    4 żółtka

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    0,5 szkl cukru
    1 duży budyń śmietankowy na 3/4 mleka
    1 cytryna
    0,5 masła

    2 galaretki różnego koloru

    posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szkl wrzątku i wylać na głęboki talerz aby zastygła.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wygniatać metalowe foremki.
    Piec na lekko brązowy kolor około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
    Po upieczeniu należy poczekać aż babeczki ostygną - wtedy same będą bez problemu odchodzić od foremek.
  • 3. Z mleka, cukru i bydyniu ugotować tradycyjny budyń. Do gorącego wcisnąć sok z 1 cytryny, energicznie wymieszać na jednolitą masę i ostudzić.
    Połowę masła zmiksować dodając budyń.
  • 4. Babeczki napełniać kremem budyniowym za pomocą szprycy do zdobienia tortów. Na masie układać kawałki zastygniętych galaretek. Można także posypać ozdobną posypką.

Porady

Najlepiej aby masło do masy było miękkie - wtedy dobrze się miksuje z budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować