Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu)

2.67 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z kremem budyniowym oraz dżemem. Babeczki są super chrupiące oraz niezwykle smaczne a do tego są bez laktozy i bez glutenu. Budyń do kremu zrobiłam sama. Babeczki wyszły super. Polecam na podwieczorek

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 100 g masła bez laktozy
    3/4 szkl mąki kukurydzianej
    1/4 szkl mąki kokosowej
    2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    budyń:1 szkl mleka bez laktozy
    1 żółtko
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    oraz: 125 g masła bez laktozy
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania
    pół słoika ulubionego dżemu
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez laktozy, bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek.
    Budyń: do garnka przelewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy masło, oba cukry i pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy.
    Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do korpusów babeczek na dżem. Posypujemy wiórkami. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Do przygotowania możecie wykorzystać normalne mleko, masło (margarynę) i mąkę pszenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować