Kruche babeczki z delikatnym kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche, maślane ciasto, którego nie sposób nie lubić. Delikatnie muśnięty musem z porzeczki, który chowa się pod słodkim kremem mascarpone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - 200g masła
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyzki cukru

    MUS Z PORZECZKI
    - 100g porzeczki (może być mrożona lub w puszce)
    - łyżka cukru

    KREM MASCARPONE
    - 250g serka mascarpone
    - 2 łyżki cukru pudru
    - tabliczka białej czekolady (wcześniej roztopiona na parze wodnej)

    DODATKOWO
    - owoce (maliny, borówki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z delikatnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE
    Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ciasto. Przygotować blachę na muffinki i każdy otwór wysmarować roztopionym masłem, aby babeczki nie przykleiły się do spodu.
    Z ciasta uformować małe kuleczki (średnica 2cm), wykładać do każdego otworu, formując babeczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Ostudzić.
  • 2. MUS Z PORZECZKI
    Porzeczki i cukier przełożyć do rondelka, postawić na palnik i podgrzewać aż owoce zgęstnieją. Ostudzić.

    KREM Z MASCARPONE
    Serek i cukier puder umieścić w misce robota, miksować. Następnie stopniowo dodawać wcześniej roztopioną czekoladę. Wymieszać.

    PRZYGOTOWANIE
    Na babeczki wyłożyć 1/2 łyżeczki musu. Następnie ozdobną tylką wykładać krem z mascarpone. Babeczki ozdobić świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Mascarpone Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować