Kruche babeczki z brzoskwiniami i kremem migdałowym

  • wyświetlono: 879 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babeczki są czasochłonne, ale wyglądają bardzo efektownie. Nie jeden gość zapyta z jakiej to cukierni ;)

  • 240min

Składniki

Kruche ciasto :
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
125g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany (18%)

Krem:
300ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mielonych migdałów
100g masła
sok z cytryny

Dekoracja:
1 puszka brzoskwiń
25 wiśni z kompotu
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z brzoskwiniami i kremem migdałowym

  • 1. Kruche ciasto:
    - mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę
    - dodajemy cukier puder, mieszamy
    - dodajemy zimne masło i siekamy nożem, łącząc z mąką i cukrem
    - dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy szybko jednolite ciasto
    - ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1godzinę
    - foremki do babeczek smarujemy dokładnie tłuszczem (olej, lub rozpuszczone masło)
    - ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm, wycinamy okręgi większe niż średnica foremki do babeczki
    - wyklejamy foremkę ciastem, dokładnie dociskając do brzegów foremki
    - nakłuwamy ciasto widelcem
    - foremki z ciastem wkładamy do zamrażalnika na 10minut
    - nagrzewamy piekarnik do temperatury 200st
    - babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10-15minut
    - po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z foremek i studzimy
    Otrzymamy około 25 babeczek o średnicy 5cm
  • 2. Krem:
    - połowę mleka zagotowujemy z cukrem
    - do pozostałego mleka dodajemy migdały i budyń, mieszamy
    - do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniem i migdałami, energicznie mieszamy i gotujemy aż do zgęstnienia masy
    - ugotowany budyń studzimy
    - masło ucieramy z budyniem na puszystą masę
    - doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
  • 3. Dekoracja:
    - galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy
    - babeczki nadziewamy kremem
    - na wierzchu układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie
    - dekorujemy wisienką
    - przy pomocy pędzelka, nanosimy tężejącą galaretkę na owoce
    - babeczki chłodzimy w lodówce

Porady

Najtrudniejszym momentem jest dekorowanie babeczek galaretką. Zbyt rzadka galaretka spłynie z ciastka, zbyt gęstą trudno jest pokryć dokładnie owoce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserkruche babeczkibabeczki z brzoskwiniami

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

Dodane przez: jacekwkuchni

Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami

To idealny deser na dobre rozpoczęcie...

Babeczki kruche z kremem

Dodane przez: Agnieszka Rec

Kruche babeczki z kremem

Przepis na ciasto kruche, jest...

Kruche babeczki z kremem truskawkowym

Dodane przez: Cukiereczek

Kruche babeczki z kremem truskawkowym

Takie babeczki są w sam raz na...

babeczka kokosowa

Dodane przez: Kasja1986

migdałowe babeczki z kremem kokosowym

pyszne delikatne babeczki z mocno...

Kruche babeczki z żurawiną

Dodane przez: wedith1

Kruche babeczki z puszystym kremem i żurawiną

Pyszne, delikatne i żurawinowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE