Kruche babeczki na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche babeczki to wspaniały pomysł na wykorzystanie resztek kremów, czekolady czy tez innych słodkości.

  • 60 min

Składniki:


  • 3 szkl mąki krupczatki
    3 żółtka
    1 szkl cukru pudru
    250 g margaryny lub masła
    szczypta soli
    tłuszcz do smarowania foremek

    dodatkowo:
    bita śmietana
    czekolada
    galaretki
    cukrowe posypki
    dowolne owoce

Kruche babeczki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę sypiemy mąkę krupczatkę oraz cukier puder. Robimy niewielki dołek i wrzucamy żółtka. Ścieramy na tarce zimną margarynę lub masło. Dodajemy szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Babeczki pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. 2. Foremki na babeczki dokładnie natłuszczamy. Żeby było łatwiej, rozpuszczamy margarynę i płynną rozprowadzamy w foremkach. Układamy je blisko siebie. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na około 3 mm placek i nakładamy na foremki. W każdej dociskamy ciasto do brzegów. Pieczemy około 15-18 minut w 200 stopniach.
  • 3. Kiedy wystygną, napełniamy bitą śmietaną lub kremem i dekorujemy wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy