Są bardoz kruche i słodkie;) wysmienite dla wilelbicieli słodkości.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki przennej,
- 200 g margaryny,
- 150 g curku pudru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- foremki na babeczki,
Na nadzienie:
- nutella lub masa krówkowa,
- gotowy krem do tortów (ja uzyłam smaku ajerkoniakowego)
Do dekoracji:
- posypka, starta czekolada ,płatki waflowe, rodzynki (możecie ozdobić czym tylko chcecie)
Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąke wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną.Dodać żółtka,śmietanę i zagnieśc ciasto.Owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut.Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość ok. 0,5cm wycinać małe kółka. Foremki do babeczek posmarować tłuszczem, nastepnie wylepiać ciastem. ( ciasto nakłuć widelcem aby się niewybrzuszyło) Piec ok.15 minut( do uzyskania lekko złocistego ,brązowego koloru) w temperaturze 180 stopni.
2.Krem:
Gotowy krem przygotować tak jak na opakowaniu. Wystudzone babeczki smarować nutellą lub masą krówkową. Krem przełożyć do rekawa cukierniczego z ozdąbną końcówką i wyciskać na bebeczki następnie udekorować.
Komentarze