Krucha tarta z sernikiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, 3 łyżki cukru trzcinowego oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Formujemy kopiec, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół (jedna połówka ma być nieco większa). Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto wygładzamy, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Z opakowania ricotty odlewamy całą wodę, serek odciskamy na sitku przez gazę, aby pozbyć się płynu. Przepuszczamy serek przez maszynkę, aby był gładki. Wrzucamy do miski. Miksujemy na wolnych obrotach z mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier z wanilią, łyżkę cukru trzcinowego, oraz połamaną na kostki czekoladę i delikatnie mieszamy (już łyżką).
3.Na zapieczony spód wykładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, formujemy kratkę na cieście. Wkładamy do piekarnika, pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przez minimum pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Smacznego!
Komentarze