Krucha tarta z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem wegetarianką. Tartę robię często na kolacje.

  • 60 min

Składniki:

  • Skład:
    ciasto kruche:
    175 g mąki pszennej
    125 g masła
    lyzka wody
    2 łyżki suszonej bazylii
    łyżeczka soli

    farsz:
    4 pomidory
    2 jajka
    ok. 250 g sera
    1 duży jogurt grecki
    1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    olej

    forma do pieczenia o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Bezy

Krucha tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy masło, suszoną bazylie, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
    2. Na patelni podsmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone kawałki pomidorów. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą.
    3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
    4. W misce łączymy jajka,ser i jogurt. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
    5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Układamy odsączone pomidory, a na wierzchu przygotowaną jogurtowo-jajeczną masę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 20 minut, aż farsz się zetnie.
    Podajemy ciepłe.

Porady

Zimna tarta smakuje również dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować