Krucha tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy masło, suszoną bazylie, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
2. Na patelni podsmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone kawałki pomidorów. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
4. W misce łączymy jajka,ser i jogurt. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Układamy odsączone pomidory, a na wierzchu przygotowaną jogurtowo-jajeczną masę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 20 minut, aż farsz się zetnie.
Podajemy ciepłe.
Komentarze