Taka tarta będzie świetną propozycją na bezmięsny obiad.Marchewki zostały zapieczone w masie śmietanowo-jajecznej,do tego kruche ciasto.Tarta jest bardzo syta.Smakuje na gorąco i na zimno.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
Nadzienie:
1 kg marchewki
1 pełna szklanka śmietany 12 %
4 jajka
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
natka pietruszki według uznania
5 dag sera żółtego
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
masło do posmarowania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy
natka pietruszki
Krucha tarta z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką,formujemy również brzeg z ciasta.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułka tartą.Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2.Marchewki obieramy,płuczemy i kroimy w słupki,zalewamy gorącą wodą,dodajemy cukier i gotujemy do miękkości,odcedzamy i lekko studzimy.
Do miski wbijamy jajka,dodajemy śmietanę i starty o dużych oczkach ser żółty,posiekaną natkę pietruszki,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku sola i pieprzem,dokładnie mieszamy.
3.Na przygotowane ciasto wykładamy marchewkę i zalewamy przygotowaną masą.
4.Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni,aż masa ładnie się zapiecze.
5.Tartę wyjmujemy z formy,kroimy,posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Komentarze