Krucha tarta z jabłkami

5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiamy ciasta z owocami ,a już z jabłkami to w ogóle :P ta propozycja z pewnością Wam się spodoba.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    1 żółtko
    125 g masła
    2 łyżki mleka
    Masa:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    200 g śmietanki 30%
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    3 duże jabłka
    folia spożywcza
    folia aluminiowa
    500 g fasoli
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Krucha tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krucha tarta z jabłkami 1. Mąkę wsypujemy do miski ,siekamy z zimnym masłem i żółtkiem. Ręką zagniatamy na gładką masę dodając odrobinę zimnego mleka. Ciasto cienko rozwałkowujemy (najlepiej na folii ,będzie nam łatwiej przełożyć do formy) ,przekładamy do formy ,nakłuwamy widelcem ,przykrywamy folią aluminiową ,wysypujemy na nią fasolę i zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyciągamy.
  • Krucha tarta z jabłkami 2. Podczas zapiekania ciasta jabłka obieramy ,przekrawamy na pół ,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 2 mm plasterki. Tak pokrojone owoce przekładamy na ciasto ,układamy je na tzw zakładkę.
    Śmietankę ,jajka ,mąkę ,cukier i cynamon miksujemy i wylewamy na jabłka. Tarte pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Następnie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (by masa budyniowa się związała).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować