Krucha tarta z budyniem, czarną porzeczką, malinami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę (u mnie tortownica 26cm i 4 małe foremki do babeczek). Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia.
2.Nadzienie. Ugotować budyń z dodatkiem cukru z wanilią, przykryć szczelnie folią i lekko ostudzić. Budyń wyłożyć na kruche ciasto. Na budyń wyłożyć owoce.
3.Beza.Białka ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę i ocet. Bezę wyłożyć na ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni przez 30-40 minut. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku.
Porady
Z podanej porcji wyszła mi tarta o średnicy 26cm i 4 małe babeczki.
Komentarze