Krucha tarta z budyniem, czarną porzeczką, malinami i bezą

4.48 (151 ocen)

Najlepsza tarta. Wyśmienite połączenie malin i czarnej porzeczki. Całość zwieńczona słodką bezą. Pycha!

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    300g mąki
    200g zimnego masła
    100g cukru pudru
    1 żółtko
    Nadzienie:

    500ml mleka
    80g proszku budyniowego (2 opakowania bez cukru)
    3 łyżki cukru z wanilią
    garść malin
    garść czarnej porzeczki
    Beza:

    4 białka
    200g cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Krucha tarta z budyniem, czarną porzeczką, malinami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę (u mnie tortownica 26cm i 4 małe foremki do babeczek). Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Nadzienie. Ugotować budyń z dodatkiem cukru z wanilią, przykryć szczelnie folią i lekko ostudzić. Budyń wyłożyć na kruche ciasto. Na budyń wyłożyć owoce.
  • 3. Beza.Białka ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę i ocet. Bezę wyłożyć na ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni przez 30-40 minut. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku.

Porady

Z podanej porcji wyszła mi tarta o średnicy 26cm i 4 małe babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować