Krucha tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

przepis wymyślony podczas spotkania z mamą

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 margaryna Kasia
    1/3 szklanki cukru
    1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
    1 budyń
    350 ml mleka
    30 dag truskawek

Krucha tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę podzielić na pół. Jedną połowę dać do miski. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać śmietanę i jajko. Wszystko zagnieść na ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na formę. Piec 25-30 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  • utarta masa 2. Budyń ugotować na gęsto w 350 ml mleka według przepisu i odstawić do ostygnięcia. Schłodzony budyń utrzeć z pozostałą połową margaryny na masę.
    Galaretkę ugotować w połowie zalecanej ilości wody. Wstawić galaretkę do lodówki, aby trochę stężała.
  • 3. Na ostudzoną tartę wyłożyć krem i truskawki, które trzeba przekroić na pół. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
    Potem należy życzyć smacznego.

Porady

Zamiast margaryny do masy można dodać masło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy