KRUCHA TARTA JABŁKOWO-BRZOSKWINIOWA z dodatkiem mielonych ciasteczek zbożowych

  • wyświetlono: 286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To prosty przepis na wspaniałą tartę z sezonowych owoców. Połączenie jabłek z brzoskwiniami jest bardzo smaczne, a dodatek pokruszonych ciastek zbożowych fajnie wpływa na konsystencję całego nadzienia. Ciasto jest kruchutkie a masa przyjemnie słodko-kwaskowata za sprawą dodania galaretki cytrynowej.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

2 szklanki mąki
2 jajka
większa połowa kostki masła / margaryny
3 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny lub olejku zapachowego
2 łyżki śmietany 12 - 18 % lub jogurtu greckiego
łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

3 - 4 jabłka
3 brzoskwinie
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
1 opak. galaretki cytrynowej
100 g zmielonych ciasteczek zbożowych lub herbatników

cukier puder do dekoracji
foremka aluminiowa lub forma do tarty

Sposób przygotowania przepisu:

KRUCHA TARTA JABŁKOWO-BRZOSKWINIOWA z dodatkiem mielonych ciasteczek zbożowych

  • 1. Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
  • 2. Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Brzoskwinie obieramy, osuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy miodu i na małym ogniu prażymy. Dodajemy po chwili cynamon i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia. Po przestudzeniu dodajemy zmielone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie i kładziemy pozostałą część ciasta którą rozwałkowujemy wycinamy dowolny wzorek dekoracyjny i przykrywamy tartę dociskając brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastobrzoskwinieszarlotkajablkakruche_ciastosezonowe_wypiekikrucha_tartatarta_jablowatarta_z_brzoskwiniamijesienne_wypiekitarta_jablkowo_brzoskwiniowatarta_szarlotkowapomysl_na_ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Krucha tarta z jabłkami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Krucha tarta z jabłkami

Zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami...

KOSTKA KRUCHA JABŁKOWA

Dodane przez: Ciachospad

CIASTO KRUCHA KOSTKA JABŁKOWA

Świetnie się kroi, jeszcze lepiej...

Kruchy przekładaniec z jeżynami

Dodane przez: Mniam1

Kruchy przekładaniec z jeżynami

Kruche ciasto przełożone musem...

Tarta

Dodane przez: trufelkowo

Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi...

Lekka, przepyszna, pełna czerwonych...

Kruchy z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z rabarbarem i budyniem

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem...

Tarta z jabłkami i pomarańczą

Dodane przez: 2milutka

Tarta jabłkowo-pomarańczowa

Prawdziwie jesienna tarta z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE