Krucha tarta dyniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Krucha tarta dyniowa. Takie połączenie smaków daje zaskakujący pozytywny efekt

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 20 dag
    Cukier 20 dag
    Masło 10 dag
    Jajka 3 szt.
    Żółtko jaja 1 szt.
    Dynia obrana 30 dag
    Jabłka lub gruszki 40 dag
    Śmietanka kremówka 100 ml
    Szczypta soli
    Mąka ziemniaczana 1 łyżka
    Cynamon
    Wiórki kokosowe 3 łyżki

Krucha tarta dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krucha tarta dyniowa 1. Wykonanie:
    Z mąki, połowy cukru, soli, masła, jajka, żółtka , zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki. Dynię pokroić zalać odrobina wody i udusić do miękkości, po czym odcedzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, dowolnie pokroić i zmiksować razem z dynią. Następnie utrzeć dwa żółtka z resztą cukru, śmietaną i połączyć z masą dyniową. Dodać mąkę ziemniaczaną, ubite na sztywno białka, cynamon do smaku i lekko wymieszać. 2/3 ciasta wyłożyć formę posypaną wiórkami kokosowymi, wylać masę dyniową. Górę placka posypać resztą startego dobrze schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy