Smaczna przekąska lub propozycja na ciepłą kolację.
1 godz. 10 min
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 duże cebule
olej do smażenia
sól,pieprz
suszone zioła ( tymianek,zioła prowansalskie )
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Krucha tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto,wstawić do lodówki na pól godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty,posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą,o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuć widelcem.
2.Cebule obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki,udusić do miękkości na odrobinie oleju.Oprószyć sola i pieprzem,odstawić do wystudzenia.
3.Na przygotowane ciasto nałożyć cebule i oprószyć ziołami.
4.Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Możemy podać udekorowaną ketchupem.Do posypania możemy użyć ulubionych ziół.
Komentarze