Krucha tarta cebulowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczna przekąska lub propozycja na ciepłą kolację.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    10 dag masła lub margaryny
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    2 duże cebule
    olej do smażenia
    sól,pieprz
    suszone zioła ( tymianek,zioła prowansalskie )
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy

Krucha tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto,wstawić do lodówki na pól godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty,posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą,o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuć widelcem.
  • 2. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki,udusić do miękkości na odrobinie oleju.Oprószyć sola i pieprzem,odstawić do wystudzenia.
  • 3. Na przygotowane ciasto nałożyć cebule i oprószyć ziołami.
  • Upieczona. 4. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Możemy podać udekorowaną ketchupem.Do posypania możemy użyć ulubionych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy