Wspaniała szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością winnych jabłek. Doskonale smakuje podana z lodami i truskawką.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
5 jabłek najlepiej kwaśnych
cynamon lub przyprawa do szarlotki
Krucha szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i schłodzić w lodówce ok 15-20 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i chwilę prażyć na wolnym ogniu. Doprawić cynamonem.
2.Jedną część ciasta wyłożyć na spód wcześniej natłuszczonej tortownicy lub okrągłej formy (26cm) , posypać bułką tartą (pochłonie ona nadmiar soku z jabłek) a następnie wyłożyć wystudzone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować cienko, podsypując mąką i wycinać paseczki (1cm).
3.Wycięte paseczki ułożyć równomiernie i na jabłkach tworząc kratkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-45 min. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze