Krucha szarlotka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki. Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon . Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25x36 wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze