Krucha szarlotka mojej Mamy

  • wyświetlono: 993 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto które piec nauczyła mnie moja Mama .Przepis jest w naszej rodzinie niezliczoną liczbę lat

Paulina1507

Składniki

- 70 dag mąki pszennej
- kostka margaryny
- 3/4 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- kieliszek spirytusu lub wódki
- 1 szkl. białego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 kg jabłek ( antonówka lub reneta jest najlepsza)

Sposób przygotowania przepisu:

Krucha szarlotka mojej Mamy

  • 1. Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki. Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon . Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25x36 wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Porady

Szarlotkę można jeść po ostygnięciu jak również na ciepło .
Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi , bitą śmietaną i syropem malinowym lub czekoladowym jako mały rarytas

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylacynamonjabłkaDeserWielkanocświętawiosnakruchedeser dla dzieckasmacznełatwe ciastołatwedeser dla dzieciZ jabłkamiłatwe ciasto na piknikpikniksezonowesezon wczesny letnisezonlato kuchnia polskaz jabłkiemsezonowe owocesezonowe potrawyLATO I NIE TYLKOz cynamonemdeser do kawySEZONOWE DANIAświęta bożego narodzeniaDeser dla każdegowypieki_idealnesezon na jabłkaladoojesień zimaciasto jabłkowejabłka z kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

image-1cxwkaq

Dodane przez: Marica738

Murzynek mojej mamy

Zawsze zajadam się nim u mamy ma...

image-1ih4b93

Dodane przez: ula_pis

Jabłecznik mojej Mamy

Przepis na ten jabłecznik dostałam...

image-15fc5fg

Dodane przez: sylwia1974

Pokoleniowy sernik mojej mamy

Przepis dostałam od mojej mamy...

Sernik mojej Mamy

Dodane przez: Bilcia

Sernik mojej Mamy

Sernik ten jest specjalnością mojej...

Wafelki czekoladowe

Dodane przez: Jolanta KG

Czekoladowe wafelki mojej mamy

Odkąd pamiętam, mama często przygotowywała...

Pączki mojej mamy

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Pączki mojej mamy

Pączki mojej mamy są wyśmienite.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE