KRUCHA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

PYSZNE CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE I BITĄ PIANĄ

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    kostka margaryny
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    parę kropel dowolnego aromatu
    PIANA:
    4 białka
    szklanka cukru
    DODATKOWO:
    1 kg jabłek
    cynamon

Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną. dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i aromat. Zagnieść ciasto. podzielić je na dwie części i owinąć folią i włożyć je do zamrażalki na pół godziny.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy cukier i miksujemy na gładką puszystą pianę
  • 3. Jabłka obieramy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy cynamon (tak dużo jak uważamy za słuszne ) wszystko razem mieszamy.
  • 4. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę wysmarowanej masłem nakłuwamy widelcem na to wykładamy jabłka następnie ubitą pianę. Na koniec drugą część ciasta trzemy na dużych oczkach na wierzch ciasta
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50 min

Porady

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy