Krucha Polędwica wieprzowa w pikantnej marynacie

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Ekspresowe imprezowe menu, które zachwyci Waszych gości, możecie podać je też inaczej w postaci kąsków na patyczkach do maczania w dipach!

  • 30 min

Składniki:


  • 2 polędwice wieprzowe – ok. 850 g
    1 mała cebula
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki sosu teryiaki
    2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    sól, świeżo mielony pieprz
    olej do smażenia
    ulubione frytki lub ziemniaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Polędwica

Krucha polędwica wieprzowa w pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice myjemy, osączamy, jeśli ma przerosty oczyszczamy z błon.
    Obie kroimy w 1,5 cm grubości plastry w poprzek włókien ( wszerz ).
    Lekko rozgniatamy dłonią.
    Przekładamy do miski.
    Cebulę drobno siekamy.
    Mocno doprawiamy solą i pieprzem – najlepiej z młynka, oraz papryką.
    Dodajemy sos, oliwę i cebulę.
    Dokładnie wcieramy w mięso.
    Odstawiamy na 20 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy dodatki.
  • 3. Rozgrzewamy olej – tyle aby lekko zakrył dno patelni i smażymy na gorącym plastry mięsa – po około 2 minuty z każdej strony.

Porady

Podajemy z domowym sosem BBQ : 5 łyżek pikantnego gęstego keczupu mieszamy z 5 łyżkami dżemu śliwkowego lub powideł, doprawiamy tabasco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować