Krucha i delikatna tarta z porem i Mozzarellą

4.49 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Smaczna propozycja na gorącą, sytą kolację. Dla dzieci i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej, przesianej
    200 g margaryny lub masła
    2 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek zimnej wody
    szczypta soli

    Nadzienie z pora:
    20 dag obranego, umytego pora
    3 jajka
    200 ml śmietany kwaśnej
    sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa- do smaku

    Ponadto:
    100 g sera "Mozzarella"

Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Krucha i delikatna tarta z porem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche słone ciasto 1. Z podanych składników zarabiamy szybko kruche, słone ciasto.
  • kruche ciasto w formie 2. Od razu wykładamy do formy silikonowej o śr. 28 cm. Wylepiamy także boki formy.
    Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem.
  • pokrojony por 3. Umyty por kroimy na cienkie plasterki.
  • kruche ciasto i warstwa pora 4. Układamy równo na kruchym, surowym cieście.
  • sos z przyprawami do tarty 5. Ze śmietany, jajek, przypraw- miksujemy gładki sos.
  • sos na warstwie pora na kruchym cieście 6. Sos wylewamy na warstwę pora.
  • starty ser "Mozzarella" 7. Ser "Mozzarella" ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • posypana serem- krucha tarta 8. Startym serem posypujemy po wierzchu naszą tartę.
  • upieczona tarta z porem i serem 9. Pieczemy. ok. 30 min. w 190 stop. C.
  • słona tarta z porem- w przekroju 10. Wyjmujemy z formy. Kroimy na porcje.
  • krucha tarta z porem- podana 11. Smacznego ;)

Porady

Do ciasta kruchego używam przesianych składników sypkich. Wszystkie mają temp. pokojową. Zarabiam ręką, gdyż ciasto jest plastyczne. Nie wymaga wałkowania, wystarczy w formie równomiernie je rozłożyć. Nakłuwanie ciasta przed pieczeniem, powoduje, że się nie wybrzuszy. Ser 'Mozzarella" jest miękkim serem, zatem wkładamy go do zamrażalnika, wówczas doskonale się ściera. Musimy dobrze doprawić sos, wtedy potrawa będzie smaczna. Jeśli podczas pieczenia, wierzch zbyt szybko się rumieni, zmieniamy na pieczenie, tylko od dołu. Upieczona tarta jest rumiana, ale nie spalona. Możemy podawać naszą tartę na gorąco z czystym czerwonym barszczykiem lub na zimno. Tarta jest syta i pożywna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować