Krówkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmieliłam raz w maszynce do mięsa , białka oddzieliłam od żółtek , żółtka dodałam do twarogu razem z margaryną i cukrami zmiksowałam , następnie rozpuściłam budyń i serniks z mlekiem dodałam do utartych z serem żółtek,białka ubiłam na sztywno. Do masy dodałam gotowy kajmak trochę kajmaku odłożyłam w puszce-do polania wierzchu, wymieszałam a na koniec pianę z białek i mieszałam już łyżka.
2.Herbatniki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym ,wylałam sernik i wstawiłam do piekarnika i piekłam 50 min w temp 170* Zostawiłam do ostudzenia. Resztę pozostałego kajmaku podgrzałam z 2 łyżkami mleka aby masa była bardziej płynna i ciepłą rozsmarowałam na chłodnym serniku ułożyłam resztę herbatników. Z margaryny cukru i wody zrobiłam polewę i polałam nie regularnie ułożone herbatniki , zostawiłam do stężenia. Polecam ten serniczek bo jest idealny! Robiłam na dużej blaszce standardowej wychodzi dosyć wysoki.
Komentarze