Krówkowy sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kajmakowy sernik -inna wersja zwykłego sernika ,na herbatnikach...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
    1/2 kostki margaryny 100 g
    8 jajek
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 sernix
    1 budyń śmietankowy duży
    2 szklanki mleka
    350 g herbatników petitków


    Polewa: 50 g margaryny
    3 łyżki wody
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Krówkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Ser zmieliłam raz w maszynce do mięsa , białka oddzieliłam od żółtek , żółtka dodałam do twarogu razem z margaryną i cukrami zmiksowałam , następnie rozpuściłam budyń i serniks z mlekiem dodałam do utartych z serem żółtek,białka ubiłam na sztywno. Do masy dodałam gotowy kajmak trochę kajmaku odłożyłam w puszce-do polania wierzchu, wymieszałam a na koniec pianę z białek i mieszałam już łyżka.
  • herbatniki do sernika 2. Herbatniki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym ,wylałam sernik i wstawiłam do piekarnika i piekłam 50 min w temp 170* Zostawiłam do ostudzenia. Resztę pozostałego kajmaku podgrzałam z 2 łyżkami mleka aby masa była bardziej płynna i ciepłą rozsmarowałam na chłodnym serniku ułożyłam resztę herbatników. Z margaryny cukru i wody zrobiłam polewę i polałam nie regularnie ułożone herbatniki , zostawiłam do stężenia. Polecam ten serniczek bo jest idealny! Robiłam na dużej blaszce standardowej wychodzi dosyć wysoki.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować