Krówka z bezikami

0 (0 ocen)

Ciasto z zeszytu mojej kochanej mamusi. Jest pyszniutkie i słodziutkie:)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki pszennej
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    KREM ŚMIETANOWY:
    - 0,5 l śmietany kremówki
    - 2 śmietan-fixy
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 śnieżki.

    POLEWA KRÓWKOWA
    - 20 dag krówek
    - ¼ kostki masła
    - 3 łyżki wody.
    ORAZ:
    - 90 g małych bezików
    - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Krówka z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijamy masę smietanową 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Z biszkopta zdejmujemy skórkę.
    Masa śmietanowa: kremówkę ubijamy ze śmietan-fixami, cukrem waniliowym i śnieżkami. Smarujemy na biszkopcie, następnie układamy rzędami beziki.
  • rozpuszczamy krówki z masłem i wodą 2. Polewa krówkowa: masło, wodę i krówki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu często mieszając. Lekko studzimy, wylewamy na beziki. .
  • posypujemy ciasto orzechami 3. Posypujemy orzechami. Schładzamy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy