Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona

5 (186 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    1 budyń o smaku toffi (*)
    5 łyżek cukru (płaskich)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
    200g masła
    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej (400g)
    1/3 łyżeczki soli
    1 banan (duży)
    około 350g herbatników
    Ponadto na wierzch:
    50g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Toffi Krówki

Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę budyniową.
    Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem.
    Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    (Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał "kożuszek".)
    Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
    Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli.
    Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.

Porady

(*) Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka. Pamiętajcie, że budyń powinien być bez cukru, ale jeśli jest już słodzony to do jego ugotowania użyjcie 3, a nie 5 łyżek cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować