Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona

  • wyświetlono: 2412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca.

IMG_20200520_121554b
  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
Masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń o smaku toffi (*)
5 łyżek cukru (płaskich)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
200g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (400g)
1/3 łyżeczki soli
1 banan (duży)
około 350g herbatników
Ponadto na wierzch:
50g orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona

  • 1. Przygotować masę budyniową.
    Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem.
    Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    (Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał "kożuszek".)
    Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
    Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli.
    Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.

Porady

(*) Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka.
Pamiętajcie, że budyń powinien być bez cukru, ale jeśli jest już słodzony to do jego ugotowania użyjcie 3, a nie 5 łyżek cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

toffikrówkakajmakbez pieczeniaktówka

Komentarze

Podobne przepisy

Lekkie ciasto bananowe

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

LEKKIE CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA

Leciutkie ciasto dla liczących...

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Pyszne ciasto które powstało szybki...

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

Dodane przez: rena123

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

Kolejne ciasto bez pieczenia. Na...

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Dodane przez: joanna30

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Uznaję tylko kremówki z budyniem...

sernik z solonym karmelem

Dodane przez: Jagodi92

Sernik z solonym karmelem

Słono - słodki sernik jest jednym...

Lekkie ciasto truskawkowe bez pieczenia

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

LEKKIE CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA

Chrupiący spód,kwaskowy środek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE