Krówka

0 (0 ocen)

  • 55 min

Jest pyszny i zawsze się udaje, bo nie wymaga pieczenia.

  • 55 min

Składniki:

  • 3 paczki twardych herbatników ( do wypieków)
    kostka margaryny
    1 l mleka
    szklanka cukru pudru
    szklanka kaszy manny błyskawicznej o smaku waniliowym
    4 żółtka
    opakowanie słonych krakersów (podłużnych)
    puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan- fix
    tabliczka czekolady deserowej

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy herbatnikami.
    2,5 szkl. mleka gotujemy z margaryną i cukrem, natomiast 1,5 szklanki mleka miksujemy z żółtkami i kasza manną i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy na małym ogniu ok 2 min, cały czas mieszając.
    Gorąca masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy warstwą krakersów.
    Gdy przestygnie, krakersy smarujemy masą krówkową, następnie ubijamy śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fix, wykładamy na wierzch, posypujemy startą czekoladą, schładzamy.

Porady

Zamiast czekolady możemy użyć sosu do lodów o smaku czekoladowym lub orzechowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy