Krówka

0 (0 ocen)

Bez względu na okazję to ciasto szybko znika z talerza. Tu propozycja ze świąteczną dekoracją.

Składniki:

  • opakowania herbatników do przełożenia trzech warstw ciasta (liczba opakowań zależy od wielkości blaszki)
    puszka kajmaku
    0.5 l 30% kremówki
    2.5 szkl mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    2 opakowania cukru wanilinowego
    kostka masła
    kakao do posypania
    3 łyżeczki żelatyny

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym (x2). Do 0.5 szkl mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę z mąk wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy aż powstanie gładki budyń. Gdy wystygnie miksujemy z miękkim masłem.

    W pół szkl. wrzątku rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym (1op) i łyżką cukru kryształu. Miksujemy z wystudzoną żelatyną.

    Na blaszkę wykładamy jedną warstwę herbatników, wlewamy budyń, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy trzecią ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch wykładamy ubitą z cukrem kremówkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy