Krówka

  • wyświetlono: 576 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bez względu na okazję to ciasto szybko znika z talerza. Tu propozycja ze świąteczną dekoracją.

20170901_201101

Składniki

opakowania herbatników do przełożenia trzech warstw ciasta (liczba opakowań zależy od wielkości blaszki)
puszka kajmaku
0.5 l 30% kremówki
2.5 szkl mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
kostka masła
kakao do posypania
3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Krówka

  • 1. 2 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym (x2). Do 0.5 szkl mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę z mąk wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy aż powstanie gładki budyń. Gdy wystygnie miksujemy z miękkim masłem.

    W pół szkl. wrzątku rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym (1op) i łyżką cukru kryształu. Miksujemy z wystudzoną żelatyną.

    Na blaszkę wykładamy jedną warstwę herbatników, wlewamy budyń, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy trzecią ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch wykładamy ubitą z cukrem kremówkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Kruche Krówki

Dodane przez: gotowanietoproste

Kruche Krówki

Te krówki są przepyszne, robiłam...

KRÓWKA

Dodane przez: kasias

KRÓWKA

CIASTO JEST BARDZO SMACZNE

3 BIT

Dodane przez: Tygrysek1984

Krówka

Przepyszne ciasto które jest bardzo...

krowki

Dodane przez: cook and look

Domowe krówki

Krówki, ciągutki, mordoklejki......

Herbatnikowa krówka

Dodane przez: Bożena Z.

Herbatnikowa krówka

Herbatnikowa krówka to pyszny...

Czarna krówka

Dodane przez: megii013

Czarna krówka

Ciasto na kakaowym biszkopcie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE